Vieras

Riikka Pulkkinen, Vieras (Otava 2012)

Jälleen kerran Pulkkinen on nostanut käsiteltäväkseen joukon vahvoja aiheita kuten (nais)papin uskonkriisin, syömishäiriön ja maahanmuuttajalapsen joutumisen väkivallan kohteeksi. Kaiken tämän hän tekee hyvin perehtyneesti, tai ainakin minulle lukijana jäi kirjasta olo, että pohjatyö ja -tutkimus on kohtuullisella huolella suoritettu.

Kieli ei sulavuudeltaan jotenkin tuntunut alussa yhtä kauniin soljuvalta kuin kirjailijan aiemmissa teoksissa, mutta loppua kohden tämäkin tuntemus väistyi ja kauniisti loihditut lauseet tekivät vaikutuksen toinen toisensa jälkeen.

Kirjailijan aiemmat romaanit Raja ja Totta asettivat tietynlaiset odotukset Vieraaseen. Siksi ehkä jäin kaipaamaan tarinaan enemmän kerroksia tai kertojia. Nyt kertojana on vain voimakkaan minä-ääninen Maria ja pienen, hipaisunomaisen näkökulmansa Muumipäiväkirjan sivuilla silloin tällöin vilauttava Yasmina-tyttönen.

Vaikka romaani käsittelee suuria teemoja, niin minulle suurimman jännitteen tarinassa toi Yasmina-tytön osuus. Se oli oikeastaan ainoa punainen lanka, joka laittoi lukemaan aina seuraavankin sivun – mitä tytölle oikein tapahtuu – kenen toimesta – miksi ja miten hänen lopulta käy. Lainkaan niin suurta kiinnostusta ei herättänyt se, mitä papin kamppailussa oman uskonsa tai teini-iässä valloillaan riehuneen anorexian kanssa tapahtuu.

Hukkaan en koe vapaapäivieni kirjan parissa tuhlattujen hetkien menneen. Vieras oli kokemus, vaikkei niin vahva kuin kirjailijan aiemmat romaanit. Jo Pulkkisen kaunis kieli pelkästään on hyvä syy istua tuokioksi lukutuoliin ja nautiskella muutaman sivun verran omaa aikaa.

Tietoja kahil77

Hei, kiva jos sua kiinnostaa, että mitä täältä löytyy. Täällä olen minä, oikein mihinkään kategoriaan sopimaton vähän sitä sun tätä oleva nuori nelikymppinen mutsi. Sitä joo kaikista eniten ehkä, äiti, jolle on annettu rakkauden hedelmiä neljä kappaletta. Kolme näistä tyypeistä hilluu enemmän tai vähemmän teini-ikäisinä edelleen tässä ahtaassa reilun sadan neliön kerrostalokämpässä, yksi päätti tänä syksynä täyden iän saavutettuaan hypätä vähän väljemmille vesille ja omaan asuntoonsa, en siitä moiti. Pyörii silti tämäkin tiiviisti arjessa mukana, jos ei muuten niin ajatuksissa on aina, ja pyykkikassin pudottaa säännöllisin väliajoin pesukoneen viereen ja lähtee taas jääkaapin kautta elelemään omaa elämäänsä omiin pieniin rivarineliöihinsä. Mutta minä, mitäs minä olen muuta? Hoitaja, entinen yrittäjä, nykyinen lähihoitajatyöntekijä, terveellisesti elää yrittävä lenkkeilijä, joka saattaa vähän nostella kahvakuulakin, jos siltä tuntuu, jos ei, niin sitten ei kuulat heilu. En laihduta, sillä tykkään mun pienestä pullataikinamahasta ja siitä että aviomiehellä, sitä kun olen myös, vaimo, on vähän jotain mitä halata. Vaikka en laihduta, pyrin pitämään painoni kurissa, siis kohtuullisissa lukemissa, eli liikuntaa ja terveellisiä järkipöperöitä täältä saattaa joskus löytää. Ja muuta? Ainakin luovan kirjoittamisen koulutusta on kertynyt, sanataideohjaustakin on tullut harjoitettua jonkin verran ja lokakuussa 2018 pitäisi olla kirjallisuusterapiaohjaajan paperit taskussa. Luen ja kirjoitan välillä paljon, toisinaan vähemmän. Sisusta en, enkä remontoi. Jos pankkitililtä löytyy vähän ylimääräistä, katselen hetken aikaa seiniä, joiden tapetit todellakin kaipaisivat päivitystä ja kylppäriä, jonka remonttia on suunniteltu viisi vuotta. Sitten kipaisen matkatoimiston sivuille ja varaan Alanyan matkan. Siellä on toinen koti, vaikkei siellä aivan sentään omaa asuntoa olekaan. Siellä olen kuitenkin kotonani, se on mun kesämaa. Lisäksi olen yhden, ei enää ihan pienen, erityispojan omaishoitaja. Palkka siitä hommasta on surkea, mutta rakkautta ja haleja saan viikossa yhtä paljon kuin joku toinen koko elämänsä aikana, joten päivääkään en vaihtaisi pois. Ei muuta kuin hyppää kyytiin, luvassa vauhtia ja vaarattomia tilanteita, kielioppivirheitä, laadultaan huonoja kuvia, itselleen nauramista ja ehkä välillä itkemistäkin, rauhallisia suvantohetkiä, tyyntä ja myrskyä. Mitäpä sitä kaunistelemaan, elämää. Live it love it.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s