Sanojen takana toisenlainen maailma

Ajattele kotiasi, kylääsi, kaupunkiasi. Millaisessa ympäristössä elät? Onko olemassa raja, jonka yli et koskaan ole tohtinut astua, muuri, jonka takana on toinen todellisuus, toisenlaisten maailma? Mikä esimerkiksi erottaa sinut ostoskeskuksesi varjoisammalla nurkalla nuokkuvista laitapuolenkulkijoista, ihmisistä, joilla ei tässä hyvinvoivien maailmassa pyyhikään ihan niin hyvin? Mitä jos äkkiä joutuisit keskelle sitä kaikkea mikä heidän elämäänsä hallitsee, osaksi heidän arkeaan? Katri Rauanjoen Muuri (Torni, 2012) on retki tällaisten näkymättömien seinien taa.

Romaanin alku on hieman hämmentävä, se huijaa lukijaa luulemaan, että kyseessä on tavallinen tarina. Muistuttaa kaukaisesti joskus kauan sitten luettua, ehkä jonkun englantilaiskirjailijan kirjoittamaa äidin kirjahyllystä lainattua rakkausromaania. Mutta sitten tulee käänne, muljahdus, eikä lukija enää tiedä mitä odottaa vaikka alussa mieleen on ollut piirtyvinään koko tarinankaari. Tästä alkaa matka, sarja tapahtumia ja käänteitä, jotka hämmästyttävät, hengästyttävät.  Rauanjoen kieli on huoliteltua ja tarkkaa, sen ansiosta kuva toisensa jälkeen piirtyy utuisena mutta samalla tarkan teräväreunaisena lukijan verkkokalvoille. Mihinkään olemassa olevaan paikkaan tai aikaan tarina ei sijoitu, vaan Rauanjoki on luonut tarinalleen ihan oman maailmansa (tai kaupunkinsa) ja aikansa.

Rauanjoen tyylisuuntaa on luonnehdittu maagiseksi realismiksi, mikä on mielestäni aika osuva lokerointi. Tarina voisi olla totta riippuen siitä, miten konkreettisena lukija kahden kaupunginosan välissä häilyvän muurin kuvittelee. Jos taas haluaa lukea kertomuksen fantasiatarinana, niin toimii sitenkin.

Ainoa miinuspuoli koko romaanissa on se, että ainakin minulta se vaatii vielä toisen lukukerran, sillä olen aivan varma, että jotakin on jäänyt huomaamatta – ehkä paljonkin. Himo päästä kohti seuraavaa käännettä hieman rajoitti paikoitellen keskittymistä, olkoonkin, että jouduin työssäkäyvänä perheenäitinä lukemaan pätkissä aina sopivan hetken sattuessa. Mutta ehkei se ole huono puoli, eikö hyvä kirja ole juuri sellainen, jonka voi lukea uudelleen?

Tietoja kahil77

Hei, kiva jos sua kiinnostaa, että mitä täältä löytyy. Täällä olen minä, oikein mihinkään kategoriaan sopimaton vähän sitä sun tätä oleva nuori nelikymppinen mutsi. Sitä joo kaikista eniten ehkä, äiti, jolle on annettu rakkauden hedelmiä neljä kappaletta. Kolme näistä tyypeistä hilluu enemmän tai vähemmän teini-ikäisinä edelleen tässä ahtaassa reilun sadan neliön kerrostalokämpässä, yksi päätti tänä syksynä täyden iän saavutettuaan hypätä vähän väljemmille vesille ja omaan asuntoonsa, en siitä moiti. Pyörii silti tämäkin tiiviisti arjessa mukana, jos ei muuten niin ajatuksissa on aina, ja pyykkikassin pudottaa säännöllisin väliajoin pesukoneen viereen ja lähtee taas jääkaapin kautta elelemään omaa elämäänsä omiin pieniin rivarineliöihinsä. Mutta minä, mitäs minä olen muuta? Hoitaja, entinen yrittäjä, nykyinen lähihoitajatyöntekijä, terveellisesti elää yrittävä lenkkeilijä, joka saattaa vähän nostella kahvakuulakin, jos siltä tuntuu, jos ei, niin sitten ei kuulat heilu. En laihduta, sillä tykkään mun pienestä pullataikinamahasta ja siitä että aviomiehellä, sitä kun olen myös, vaimo, on vähän jotain mitä halata. Vaikka en laihduta, pyrin pitämään painoni kurissa, siis kohtuullisissa lukemissa, eli liikuntaa ja terveellisiä järkipöperöitä täältä saattaa joskus löytää. Ja muuta? Ainakin luovan kirjoittamisen koulutusta on kertynyt, sanataideohjaustakin on tullut harjoitettua jonkin verran ja lokakuussa 2018 pitäisi olla kirjallisuusterapiaohjaajan paperit taskussa. Luen ja kirjoitan välillä paljon, toisinaan vähemmän. Sisusta en, enkä remontoi. Jos pankkitililtä löytyy vähän ylimääräistä, katselen hetken aikaa seiniä, joiden tapetit todellakin kaipaisivat päivitystä ja kylppäriä, jonka remonttia on suunniteltu viisi vuotta. Sitten kipaisen matkatoimiston sivuille ja varaan Alanyan matkan. Siellä on toinen koti, vaikkei siellä aivan sentään omaa asuntoa olekaan. Siellä olen kuitenkin kotonani, se on mun kesämaa. Lisäksi olen yhden, ei enää ihan pienen, erityispojan omaishoitaja. Palkka siitä hommasta on surkea, mutta rakkautta ja haleja saan viikossa yhtä paljon kuin joku toinen koko elämänsä aikana, joten päivääkään en vaihtaisi pois. Ei muuta kuin hyppää kyytiin, luvassa vauhtia ja vaarattomia tilanteita, kielioppivirheitä, laadultaan huonoja kuvia, itselleen nauramista ja ehkä välillä itkemistäkin, rauhallisia suvantohetkiä, tyyntä ja myrskyä. Mitäpä sitä kaunistelemaan, elämää. Live it love it.
Kategoria(t): Kirjoista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s